Afgan aile 4 buçuk yıldır 'vatandaşlık' bekliyor

Türkiye'ye 4 buçuk yıl önce ailesiyle birlikte gelerek sığınmacı olarak yerleşen Afganistan uyruklu Seyed Nazer Hosseın Ahmadı, uzun sığınma sürecinin sona ermesini ve kendilerine "Vatandaşlık hakkı" verilmesini istedi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Temmuz 2012 10:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Afganistan'daki şiddet olaylarından kaçarak ailesiyle birlikte Türkiye'ye sığınan Ahmadı ailesinin ilk durağı Van oldu. Bu şehirde yaklaşık 2 yıl yaşayan 8 kişilik Ahmadı ailesi, daha sonra Adana'ya yerleşti. Merkez Yüreğir ilçesindeki Özgür Mahallesi'nde bulunan bir evde yaklaşık iki buçuk yıldır yaşamını sürdüren aile beklediği "vatandaşlık hakkı"nı aradan geçen 4 buçuk yıla rağmen elde edemedi.

Seyed Nazer Hosseın Ahmadı (47), Van'da bulundukları dönemde çalışma izninin olduğunu ancak Adana'ya geldiklerinde çalışma izni alamadığını belirterek, ailesinin geçimini sağlamakta güçlük çektiğini vurguladı.

Yaklaşık 4 buçuk yıldır Türkiye'de sığınmacı olarak yaşadıklarını ifade eden Ahmadı, uzun sığınma sürecinin problemleri de beraberinde getirdiğini anlatarak şunları söyledi:

"Bizim nereye gideceğimizi Birleşmiş Milletler belirleyecek. Amerika, Türkiye ya da Finlandiya fark etmez. Sadece bizlere 'vatandaşlık' verilmesini istiyoruz. Biz 4,5 senedir Türkiye'de yaşıyoruz. Buraya geldiğimizde 14 yaşında olan çocuğum şimdi 18 yaşında. Bu 4 senede hiç okula gidemedi. Ben çocuklarımın bundan sonraki hayatının nasıl olacağını bilemiyorum"

Ailenin 10 yaşındaki çocuğu Seyed Hamıd Huseyın Ahmadı ise Afganistan'daki çatışmalı ortamdan kaçarak Türkiye'ye geldiklerini ancak burada da geçinmekte güçlük çektiklerini kaydederek şunları anlattı:

"Biz buraya Afganistan'da savaş olduğu için geldik. Emniyet yoktu, onun için gelmek zorunda kaldık. Her gün 4-5 kişi ölüyordu. Buraya geldiğimizde babamın çalışma izni vardı, ancak şimdi çalışma izin yok. Nedenini bilemiyorum. Biz nasıl ekmek bulacağız, nasıl geçineceğiz anlamıyorum"

Türkiye'de okula başlayan ve derslerinde başarılı olan Seyed Hamıd Huseyın Ahmadı, Türkiye'de daha ne kadar kalacaklarını bilmediğini ve gelecekleri konusunda endişeli olduğunu belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber